Management Server
Téléphone

Deutsche Bank

Beginnen met beleggen: 10 gouden tips

Article Headline


Spaarrekeningen leveren nauwelijks nog iets op. Wilt u kans op meer opbrengst, dan kunt u overwegen om uw geld te beleggen. Tien vuistregels.

1. Beleg alleen geld dat u kunt missen

… en dat u bereid bent om te verliezen. Hou altijd genoeg reserve over (idealiter een bedrag gelijk aan 6 maanden salaris per huishouden).

2. Baken het risico af

  • Meer risico nemen betekent meer kans op een hoger rendement op lange termijn. Maar dan moet u wel tegen verliezen kunnen.
  • Een meer risicovolle belegging kent doorgaans meer pieken en dalen dan een veiliger belegging.
  • Laat uw beleggersprofiel opmaken door een professional. Kies voor een bank die een beheermodel hanteert dat dynamisch is en uniek voor elke cliënt, zoals het Financial ID van Deutsche Bank.

3. Definieer uw beleggingshorizon

  • Hou rekening met uw leeftijd, maar ook met de vraag wanneer u uw geld ten laatste nodig kunt hebben.
  • Doe geen risicovolle beleggingen als u het geld op korte termijn nodig hebt. Hoe langer uw beleggingshorizon, hoe meer ruimte u hebt om schommelingen op te vangen.
  • Presteerden uw beleggingen op korte termijn beter dan verwacht, dan kunt u in sommige gevallen vroeger dan verwachtverkopen met winst. Een beleggingshorizon is louter bedoeld als richtlijn.

4. Leg niet alle eieren in één mand

Image Caption

Spreid uw geld over verschillende spaar- en beleggingsproducten.

Een defensieve belegger belegt best voor 90% in veilige investeringen (zoals spaarrekeningen, overheidsobligaties of Tak 21-spaarverzekeringen). De overige 10% kan worden gebruikt voor beleggingen met meer risico en (normaal gesproken) meer kans op een hoger rendement op lange termijn. Een minder defensieve belegger zal een hoger percentage risicovolle producten (zoals aandelen) aanhouden, maar best nooit 100%.

Is uw portefeuille klein, of hebt u niet de tijd of kennis om die zelf te beheren, dan kunt u een gemengd fonds of dakfonds kopen. Dit type van fonds belegt zelf op een gespreide manier, waardoor uw portefeuille ook wordt gespreid.

5. Doe niet aan market timing maar koop stuk voor stuk

Spreid niet alleen het risico, maar beleg ook gespreid over de tijd. Als er dan een koerscorrectie komt, koopt u op dat ogenblik aan tegen een lagere marktprijs, zodat uw globale aankoopprijs mee daalt. Zo kunt u sneller van een koersherstel profiteren.

6. Vermijd nutteloze kosten

Voor de meeste van de 1.600 fondsen die Deutsche Bank aanbiedt, betaalt u 0% in- en uitstapkosten. Voor obligaties op de secundaire markt betaalt u slechts 0,50% makelaarskosten. De kosten van onze beursorders zijn bij de laagste op de markt: vanaf 6,75 euro voor Euronext Brussel.

Image Caption

7. Wees kritisch

Kranten, vrienden, kennissen, uw huisbankier: als ze u een belegging aanraden die te mooi is om waar te zijn, is het ook meestal niet waar. Weeg altijd ook zelf af of het product beantwoordt aan uw objectieven, en bekijk de alternatieven.

8. Maak uw huiswerk

Weet u niets af van de beurs of van beleggingsproducten? Lees er dan een paar boeken over, speur het internet af of volg een cursus. Kies bijvoorbeeld in eerste instantie voor een gemengd beleggingsfonds. Op die manier hoeft u zelf amper de beleggingsmarkt op te volgen, dat doet de fondsbeheerder voor u.

Wat voor beleggingen in het algemeen geldt, geldt ook voor specifieke beleggingen:

  • Weet wat u koopt: de sector, het bedrijf. Als u er niets van begrijpt, blijf er dan af.
  • Lees regelmatig de financiële rapporten over de beleggingen in uw portefeuille, analyseer de concurrentiepositie en toekomstige trends.

9. Volg uw beleggingen op

Hou aankoopprijzen, dividenden en interesten bij. Alleen zo kunt u weten of (en welke) beleggingen echt renderen. Bij Deutsche Bank kunt u met gebruiksvriendelijke tools (Online Portfolio Manager) de groei van uw vermogen opvolgen, slimme beslissingen nemen en de beste producten kiezen.

10. Hou het hoofd koel

Raak niet van slag als een belegging aanvankelijk niet doet wat u verwacht, maar wees ook bereid om verlies te nemen. Laat uw beslissing niet bepalen door angst (als de koersen dalen) of door hebzucht (als de koersen stijgen). Op korte termijn kan er een flinke correctie zijn op de financiële markten, maar de langetermijnbelegger heeft de tijd aan zijn kant (als hij zijn huiswerk heeft gemaakt).

Klaar voor de start?

Maak een afspraak in een van onze Financial Centers via 078 156 160. Bel onze specialisten van Tele-Invest op 078 153 154.

Lees ook